Tuesday, 9 November 2010

Rent-a-dress

Jag har funderat lite på ett fenomen som uppmärksammats ganska mycket på senaste tiden - det här med att hyra en designerklänning för en kväll. Jag har hört talas om ett par svenska företag som tagit an den här modellen, dock har de ganska hemlighetsfulla hemsidor vad gäller pris och listor på märken. 
Det som stör mig - inte med ett företag eller specifika personer, utan i allmänhet - är att när jag hörde talas om det här först tänkte jag mig nog att man skulle kunna ha som en oändlig garderob av det finaste modevärlden hade att erbjuda. Kanske inte haute couture, så girig är jag inte, men en liten Lanvin-klänning att hyra kanske? En Chanel-jacka? Och mode från kommande säsong snarare än från före detta trender? 

Nu verkar det inte ha blivit så, och det slår mig när jag letar igenom hemsidorna som utlovar mig mode på kunglig nivå att jag knappt tycker om de flesta märkena, och jag måste fråga: vem hyr Juicy Couture? För mer än 1000 kr? För en jerseyklänning? Kalla mig snobb om du vill, det kanske stämmer. 
Ok, jag hittar en Yves Saint Laurent-klänning på en Brittisk sida - det är ju i alla fall ett lyxigt märke! För ca 2000 kr får man hyra den. I en dag. Det är en enkel linneklänning. Jag tror inte en sekund på att den är från senaste säsongen om de inte tappat vettet på YSL.

Och är det inte så att de här plaggen hyrs ut om och om igen? Det blir väl... second hand? Eller? Har jag missat något kollosalt eller är det helt uppenbart så att vintage vinner dagen igen?


Yllebyxor med underbara fickor, Thierry Mugler, 1300 kr på våran webshop. Cocktailklänning från Lanvin, i knallröd crepe, 1400 kronor i butiken (finns även i webbshoppen).
Manchesterjacka i galet mönster från Lacroix Jeans, 1000 kr i butiken. Billigare än att hyra Juicy Couture för en dag - det kallar jag för ett kap!
Blus av Jean Muir med glittrande knappar, 800 kronor från butiken.

Dräkt från Chloé med kavaj och minikjol, 1200 kronor från butiken.
D&G-blus med finfina blommor är nu på rea och kostar 450 kronor! Dessutom kan du styla med den och få idéer på Looklet!
Nu menade jag inte att se så arrogant ut på bilden, det bara blev så med mitt snobbiga lilla ansikte. Dagens var i alla fall en 50-talskjol från butiken som jag har ett ohälsosamt förhållande med för att den är så vacker, och lite lager på lager med vitt, beige och pärlor. 


I´ve been thinking about this new trend of renting out designer dresses. Am I missing something here, because I don´t get it? I thought, when I first heard about this, that I would be offered some sort of amazing, never ending, wardrobe of the very best that the world of fashion has to offer. I imagined Lanvin dresses for rent, collections straight off the catwalk and all sorts of fabulocity. I can´t help but feel...well... disappointed. And call me a snob, but who´s renting Juicy Couture jersey dresses for 100 quid? But hey, all is not doom and gloom, because the way I see it, this means vintage wins the day! Check out all our amazing, vintage, designer bargains in the shop and in the webshop and you can OWN something truly luxurious, which is also part of fashion history. Fact.

4 comments:

 1. Vintage vinner alla dagar! Håller med dig i det du säger om hyr sidorna. Ska det vara, så ska det väl vara något man drömmer om att få bära och inte liksom.. ja, Juicy Couture.

  ReplyDelete
 2. Precis. Jag minns inte riktigt, men jag tror inte att askungen drömde om en bal på slottet iklädd en formlös jerseyklänning.

  ReplyDelete
 3. Jag orkar inte skriva en lång utläggning så jag säger bara: om människor är så puckade att de betalar en massa pengar för att hyra skitdesign så får de fan göra det. Tvinga bara inte mig.

  Och Thierry Mugler-klänningen. Kick assssss!

  ReplyDelete
 4. Great! Now I know just where to go when I want real designer clothes at a great price. The examples that you've shown make me want an occasion to come & get one right now!

  ReplyDelete