Friday, 4 March 2011

Vintage 101

I Stockholm verkar det finnas lika många definitioner av vintage som det finns vintagebutiker och kunder. Alla har en egen uppfattning, och vem kan säga vad som är rätt och vad som är fel, egentligen? De definitioner jag använder kommer från min utbildning, literatur, tidningar och nätet, och verkar vara de mest internationellt accepterade. Nästan varje dag undrar åtminstone ett par kunder, "Vad är vintage?", så här kommer de definitioner jag kommit fram till.


Vintage: Mode från 1920-1980-talen. Vanligtvis minst 25 år gammalt. Plagg och accessoirer som är av god kvalité, och som representerar sitt årtionde. 


Mode och design som producerats innan 1920-talet kallas antikt.


Mint: Vintage kläder eller design som är i oanvänt skick. Packeterat eller med originallapp eller dyl.


Retro: Nyproducerade kläder eller second hand från senare år, vars design reflekterar ett tidigare årtionde. En nyproducerad klänning i 50-talsstil, till exempel. Eller en par 90-talsbyxor à la 70-tal. Kläder som efterliknar vintage, kan man säga.


Second hand: Här blir det kontroversiellt. Second hand och vintage är nämligen inte alls samma sak. Och jag blir ofta tillfrågad om det här eftersom Kellerman Vintage säljer just det - vintage, och inte second hand. Second hand är en fras som används för att beskriva kläder som producerats de senaste 20 åren. 1990-talets och 2000-talets använda kläder är second hand. Att kalla ett nyare plagg för vintage är helt enkelt en felbeskrivning. 


Inspirerande damer från 1920-talet, ett sådant otroligt årtionde för modehistoria. Kanske är det dags för lite modehistoria i kortare avsnitt här på bloggen? Eller vad sägs om lite tips för att datera vintage? Emaila mig, eller kommentera, och säg vad du vill veta.Dior's New Look. “My mother says that when I was little my grandfather used to take me and my cousins on one side after dinner and ask us what we wanted to be when he grew up, and I’d say ‘Christian Dior’,” recalled the French fashion designer Christian Lacroix.” He was so famous in France at the time. It seemed as if he wasn’t a man, but an institution.”


Jean Shrimpton - the Shrimp - i geometriskt hårsvall, 1960-tal.


Vackra, vackra Cher, och.... Sonny visas på televisionen under 1970-talet. 


I ungdomsmodets huvudstad London tar Biba fart och blir ett mecca för unga, hippa typer. Mamma Kellerman vallfärdade dit från Mölndal och köpte svart nagellack och en underbar dräkt med paljetter som nu hänger i min garderob och väntar på ett tillräckligt glamoröst tillfälle.


Madonna körde med lager på lager, miljoner armband, spets och läder på 1980-talet, och blev större än Jesus. Kokain och kostymnissar var överallt, och de riktigt lyckligt lottade hade mobiltelefoner stora som ryggsäckar.


Vill du veta något om vintage? Vill du ha hjälp att datera ett plagg? Kontakta mig, vettja, så kan jag kanske hjälpa till!

1 comment: