Friday, 1 October 2010

Å nu är det päls igen, å nu är det päls igen...

...och pälsen varar fram till påska (eller, nej, längre än så, den varar i upp till 100 år om den är av god kvalité).

Nu är det kontrovers med modevärlden igen, och vilken skandal - de använder päls! Den branschen som vanligtvis är så miljömedveten, eko, trädkramande, och så mån om allas hälsa. Hoppsan, det är den ju inte, jag kanske tänkte på någon annan bransch. Och man frågar sig chockat om det där med supermodellerna som 1994 sa att de hellre gick nakna än att bära päls bara var en trend (det var det, de kvinnorna gör reklam för päls nu).

I vilket fall ska vi nu fasas över att pälsen är tillbaka, och används flitigt i höstens kollektioner, från Milan till Paris (där Kanye West shockade djurvänner, och modepoliser, genom att anlända iklädd hellång rävpäls). Och ja, det ÄR fel att döda djur på hemska sätt, att hålla dem fågna i alldeles för små burar och att plåga dem egentligen helt i onödan (och att ha på sig fotsid päls, Kanye, men det tar vi sen). Men kan vi komma ihåg att vi faktiskt inte vet var alla pälsar kommer ifrån? Kan vi snälla ta reda på det innan vi kastar röd färg på catwalken? Och det där med att kasta röd färg var nog inte en så bra idé i vilket fall - vem ska städa upp den röran sen? Och komma ihåg att aldrig på några vilkor spola ner färgen i diskhon? Jag menar nu att ingen är perfekt och att många argument i den här debatten (på båda sidor) inte verkar helt genomtänkta.

Sen var det det här med vintage päls också - och där får man inte mycket hjälp av PETAs hemsida kan jag säga. I en artikel från 2009 sägs det att PETA ber om vintage pälsar för sin undervisning, men det står det inget om på hemsidan nu, och hur många pälsar behöver de egentligen?

Det verkar inte bli någon klarhet från experterna i den här frågan - så jag följer hjärtat och köper ingen nyproducerad päls, men tar hand om mina döda vintage djur så att de är vackra och håller mig varm så länge som möjligt. Inget går faktiskt upp mot päls i den svenska vintern, och inga nordavindar kommer igenom när jag slänger min minksjal över axlarna. Det tycker i alla fall jag är det mest respektfulla jag kan göra för de små djuren som dog för mer än ett halvt sekel sedan, då djurfrågan inte var lika chic, om man säger så.

Men, vad tycker du?
Fur is all over the news again, but what are the ethics surrounding vintage fur? Do you wear it? Do you even wear new fur? Do people from PETA throw paint at you? Let me know!

2 comments:

  1. Åh. Folk får bära riktig päls bäst dom vill för min del. Men personligen känns det en aning... motbjudande, att ha en död räv eller mink på mig. Bara tanken att det är ett riktigt djur får mig att må lite illa. Och jag tycker sen att fuskpälsarna är mycket skönare.

    ReplyDelete
  2. Men precis, smaken är ju som baken, och själv är jag nog lite morbid. Fuskpäls kan ju också vara hur stiligt som helst!

    ReplyDelete